Virtual Reality bril

Virtual Reality-brillen

Welke (soorten) VR-brillen zijn er beschikbaar?

Wat is een Virtual Reality-bril?

Een Virtual Reality-bril (of VR-bril) is een beeldscherm dat direct voor je ogen op het hoofd gedragen wordt.

Door de bril (of headset) wordt een virtuele werkelijkheid ervaren doordat er een 3D-computer gegenereerde omgeving wordt getoond.

Om een realistische gebruikerservaring te bieden, wordt het beeld geprojecteerd alsof het zich enkele meters verderop afspeelt.

Je ontvangt daarmee geen visuele informatie meer van de echte omgeving omdat de bril je ogen volledig omsluit. Zo lijkt het alsof je echt in een andere realiteit bent beland.

VR-brillen geven je een unieke 3D ervaring. Een VR-bril wordt ook wel genoemd: virtual reality headset, head-mounted display (MHD), 360 graden- of 3D-bril.

Soorten Virtual Reality-brillen

We onderscheiden verschillende soorten VR-brillen:

 1. Smartphone VR-bril
 2. PC/laptop VR-bril
 3. Spelcomputer VR-bril
 4. Standalone VR-bril

Smartphone VR-bril

Goedkoop en ideaal als kennismaking

Google Cardboard VR

Een smartphone VR-bril is een zeer goedkope en eenvoudige oplossing. Voor 15 à 20 eur kan je al een VR-bril (case) kopen waar je je smartphone kan insteken.

De VR-beleving hangt in sterke mate af van de smartphone van de gebruiker. Toch zal die nooit het niveau halen van een echte VR-bril met ingebouwde schermen. Als eerste of goedkope ervaring is dit echter een goede oplossing.

PC/laptop VR-bril

De beste maar duurste ervaring

De beste oplossing is een VR-bril gekoppeld aan een pc. Hou er wel rekening mee dat een basis-pc in dit geval niet voldoende is. Deze VR-brillen vereisen een krachtige processor en dito grafische kaart.

Dit is de beste oplossing voor veeleisende VR-toepassingen en vooral games.

Spelcomputer VR-bril

VR op spelcomputers

Ook op spelcomputers kan je VR beleven, al verschilt de aanpak van spelconsole tot spelconsole.

Zo kan je voor de Playstation 4 een VR-bril kopen. Deze dateert al van oktober 2016 en is in technisch opzicht gedateerd: zo is de resolutie aan de lage kant.

Voor de Nintendo Switch is er een uitbreidingspakket beschikbaar. De aanpak is echter anders, ook hier wordt een VR-bril voorzien waar de gameconsole in past. De prijs ligt ook beduidend lager dan de VR-bril voor Playstation 4.

VR-bril voor de Nintendo Switch
VR-bril voor de Nintendo Switch

Wat toekomstige spelconsoles zullen brengen op vlak van VR is nog niet helemaal duidelijk. Deze nieuwste generatie gameconsoles verschijnt in 2021 of 2022. Microsoft (XBOX) geeft momenteel mee om geen VR te voorzien. Eén van de redenen hiervoor is omdat Microsoft wil inzetten op Cloud gaming. De toevoeging van VR zou te veel resources vragen. (Feltham, 2020)

Sony (PlayStation) daarentegen zou wel op VR inzetten, maar het is op dit moment nog niet duidelijk of ze een nieuwe VR-bril gaan uitbrengen of de huidige VR-bril gaan hergebruiken.

Standalone VR-bril

VR zonder pc

Een interessante optie zijn “dedicated” VR-brillen zonder PC.

Voorbeelden zijn de Oculus Go en de Oculus Quest. Beiden bedienen een ander aspect van de VR-markt; de Oculus Go is een betaalbare VR-bril, ideaal voor wie kennismaking met VR.

de Oculus Go is een betaalbare VR-bril, ideaal voor wie kennismaking met VR

De Oculus Go richt zich vooral op VR360-video en laagdrempelige VR-games. De Oculus Quest is veel krachtiger (en ook duurder) en richt zich op grafisch complexere games.

Top 10 VR-brillen in 2020

Bron: https://www.coolblue.be/nl/vr-brillen/top-10 (maart 2020)

 1. Oculus Quest 64
 2. Oculus Rift S
 3. Oculus Go 64 Gb
 4. HTC Vive Pro Full Kit
 5. Oculus Go 32 Gb
 6. HTC Vive Pro Eye
 7. Oculus Quest 128
 8. HTC Vive Cosmos
 9. DJI Goggles
 10. DJI Goggles Racing Edition